Forum dyskusyjne
Kuba Luty-Marzec
kategoria podróże po świecie
kraj Kuba
Gacek098 08:31 | 28.10.2016
Witam.Lecę w 16 Lutego na Kubę wraz z moją Żoną , będziemy tam do 2 Marca. Bardzo proszę o pomoc w jak najlepszym zorganizowaniu trasy podróży. Ja ustaliłem sobie taką trasę:
16 Lutego przylot do Varadero
16-18 Luty Varadero Varadero--> Trinidad Trinidad od 18 - 21 Luty Trinidad--> Hawana Hawana od 21 - 25 Luty Hawana --> Vinales Vinales od 26-28 Luty
28 Luty Vinales-->Hawana-->Varadero Varadero od 28 Lutego- 2 Marca , 2 Marca wylot do Polski.
Myślicie ,że taka trasa jest w miarę dobrym pomysłem? Czy sugerujecie coś innego? Ogólnie chcemy pozwiedzać i poznać Kubę + jakieś 2-4 dni na Plażowanie :)
Planujemy podróżowac Viazulem , spać w Casach więc podróż całkowicie na własną rękę , prosiłbym ewentualnie o jakieś praktyczne porady , bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam :)
kiwi2013 15:48 | 28.10.2016
Polecam na plażowanie cayo coco, cayo guilermo :)Z praktycznych porad moge powiedzieć, że jak coś zgubisz to ciężko to potem dostać :) My byliśmy teraz w marcu/kwietniu i zgubiłam szczotkę do włosów na początku i był kłopot :)
Woda do picia tak, żeby kupić w sklepie czasami było ciężko, internet ciężko, my podróżowaliśmy wynajętym samochodem i czasami np ciężko było znaleźć stację benzynową z benzyną ESPECIAL, którą zalecano nam tankować. W casach zdarzało się, że nie było wody, albo była tylko zimna :)Zdarzało się, że nie było papieru toaletowego:)
Zabierzcie ze sobą herbatę do picia bo tam ciężko, zapalniczkę, żel taki antybakteryjny do mycia rąk bez wody, notes, długopis. Dobrze jest miec ze soba aplikację w telefonie z mapa offline, słownik hiszpański bo z angielskim bywa różnie ;) Jak masz jakies konkretne pytania to postaramy sie odpowiedzieć :)
Jedno jest pewne - zakochacie się w Kubie :)
Gacek098 21:52 | 28.10.2016
No Cayo Coco i Guilermo na pewno super tylko pewnie ciężko się tam dostać i pewnie transport tam tani nie jest :D co do wody to lepiej kupić sobie więcej butelek jak jest okazja? :) Polecasz jakieś dodatkowe wycieczki albo coś czego warto spróbować? Co najbardziej Tobie się na Kubie podobało? :)
kiwi2013 19:33 | 29.10.2016
Fakt my podróżowaliśmy wypożyczonym autem co mocno ułatwiał sprawę zwiedzania a decyzje co do planu czy noclegu często były spontaniczne :)Tak, myślę, że warto kupić kilka butelek wody jak jest okazja..Z wodą bywa ciężko, łatwiej kupić napoje colo, sprite, mirindo-podobne ;/
W Hawanie piliśmy najlepsze mojito na świecie, polecamy Malecon i przejażdżkę starym samochodem po okolicy - niezapomniane wrażenia!
Old Hawana warto się przespacerować, uważać na naciągaczy chcących wymienić pieniądze... Lepiej od razu odmówić i odejść, nie wdawać się w dyskusję.
Vinales jest piękne tam jeździliśmy na kucykach zwiedzając dolinę i słuchając opowieści jak powstają cygara - super sprawa, trwało to ok 4h - dupsko bolało ;D
Super Nocleg w Vinales u Niurki y Alejandro pan okazał się jakimś mega kucharzem a jego kuchnia była wyśmienita!
Cienfuegos i wodospady mmmm WARTO!!
Trinidad tam na głónym placy jest fajna wieżyczka skąd widoki są boskie i jest plac gdzie wieczorami grana jest kubańska musa są tańce alkohol i dużo randości :)
Playa LArga, Cayo Jutias, Cayo Santa MAria,
Droga gdzie kraby wychodzą w tysiącach i migrują : https://www.youtube.com/watch?v=kndS6DlCUvc NIEZAPOMNIANE PRZEŻYCIE !!
na Kubie ujęło mnie to, że mimo tej biedy jaka tam jest, brakiej dostępności do wielu rzeczy to ludzie są pprzemili, przesympatyczni, przepomocni... Kilka razy mieliśmy problem ze znalezieniem nockegu a miejscowi stawali na rzęsach żeby nam coś nagrać :) Zawsze dziekowalismy jakimś drobiazgiem z Polski lub zwyczajnie imprezowaliśmy do bialego rana z tymi ludźmi... uwierzcie, że po kilku głębszych bariery językowej nie bylo wcale hahaah :)
kiwi