Forum dyskusyjne
Nocleg Varadero
kategoria podróże po świecie
kraj Kuba
Sebastian1989 09:27 | 02.11.2016
Witam czy może ktoś polecić sprawdzony i w miarę tani nocleg w Varadero ??
turystyk 16:01 | 03.11.2016
Nie mogę nic polecić bo nigdy nie byłem w tym kraju , aczkolwiek właśnie planuję tam wyjazd . Nawet dziś znalazłem ofertę chyba z Rainbow za 3600 zł tydzien All w tym samym mieście tylko sam nie wiem czy to dobra cena .
Wodniak 07:38 | 04.11.2016
W Varadero nigdy nie byłem, ale tam są głównie ‘all exclusive’ hotele, w bardzo różnych cenach. Generalnie turyści wykupują całe packages, wraz z przelotami, toteż ich ceny są inne od tych za np. jedną czy dwie noce. Jest też kilka prywatnych hostelów, casa particular i te byłyby na pewno tańsze od hoteli.
lostintravel 15:42 | 04.11.2016
Generalnie to jest tak że tam nie ma zasad typu wchodzisz na strone www i masz listę hoteli jak na airbnb.Tam jest lekko dziko. Ale byłem w lutym i można po prostu śmiało zagadac o nocleg z taksówkarzem. Teraz tam ludzie robią pokoje gościnne i to jest spoko. NA budynkach są tabliczki po angielsku For Rent. Ważne żebyś miał tylko wymienialne peso na opłatę.
Jak nie wiesz kiedy jechać to tu jest spoko info o klimacie miesiąc po miesiącu. Generalnie Najlepsze miesiące na wizytę na Kubie to: listopad, grudzień, styczeń, luty, marzec i kwiecień.
http://hikersbay.com/climate/cuba?lang=pl
Jacky 17:18 | 04.11.2016
HejByłem w kwietniu br. spałem w casa particular kilkaset metrów od dworca autobusowego (idziesz w strone promenady na skróty -ścieżką). Dziewczyna blondyna ma pokoje po 25 CUC/pokój . Lokum ok. stoliki i krzesełka na zewnątrz na imprezkę wieczorną. 2 kroki od głównej promenady i 3 kroki od pięknej plaży, wszędzie blisko. Można jeść w droższych lub tańszych knajpach, alkohol dostępny w sklepikach przy ulicy. Specjalnym autobusem za 5 CUC (chyba) pojedziesz na sam koniec Varadero jak zechcesz gdzie indziej poplażować.
Generalnie jak chcesz pobyć w Varadero bez All 5* to spokojnie to zrobisz.
Radze kupić bilet 1-2 dni wcześniej z powrotem do Havany bo sporo białasów.
Fajne to miejsce ale Cayo Coco o wiele lepsze.
KAnka85 15:50 | 10.11.2016
Najtańszą opcją jest spanie w casa particulares.Warto jednak zarezerwować wczesniej, bo Kuba przeżywa teraz istne oblężenie.
Namiary na casy znajdziesz na licznych blogach/stronach o Kubie lub po prostu wyszukując w google.
Większość casas ma porównywalny standard - zwykłe pokoje z dostępem do łazienki. Ceny wahają się od 20-3o CUC/pokój 2-osobowy.
mimikia 20:31 | 06.01.2017
Czy rzeczywiscie sa problemy z noclegami, i w Varadero czy w innych miastach też??. rezerwowałyśmy tylko pierwszy nocleg, bo wszedzie piszą ze to nie problem i ludzie przekazują sobie turystę z "rąk do rąk'. Bardzo prosze o odpowiedz jedziemy 11.01.
Sebastian1989 21:33 | 06.01.2017
Nie ma żadnego problemu. Nas każdy właściciel casy "przekazywał" znajomym lub rodzinie w następnej casie w kolejnym mieście i tak objechaliśmy Kube i nigdy nie mieliśmy problemu z noclegiem :)
jhet 13:58 | 14.03.2017
Możecie poradzić, gdzie najlepiej szukać noclegów na Kubie? Na jakim portalu? Byłam na wielu, ale ceny straszne :O Szukam fajnej Casy w Varadero, blisko morza, na kilka dni na koniec wycieczki objazdowej po wyspie. Dla pary :) Jeśli ktoś ma namiar na fajną i w dobrej cenie miejscówkę to bardzo poproszę.Podobno od niedawna można już rezerwować noclegi na Kubie przez Airbnb - ktoś korzystał? Widziałam tam jakieś oferty w okolicach 120zł za noc, ale trochę się boję... Jeszcze nigdy nie korzystałam z tego portalu, właśnie się zarejestrowałam - zapraszam do tego samego, jeśli się zarejestrujecie przez ten link polecający -
www.airbnb.pl/c/joannah1462 - to podobno dostanę jakieś bonusy na noclegi za jakiś czas :D Więc jeśli dla kogoś to nie problem, a i tak chce się zarejestrować, to będę wdzięczna za kliknięcie. Przy rejestracji dostaje się teraz (przynajmniej ja dostałam) 100zł do wykorzystania.
Dajcie proszę znać, gdzie szukać tanich i dobrych noclegów, czy przez Airbnb warto, no i jeśli ktoś ma namiary na fajne Casy w Varadero, Havanie lub okolicach, to poproszę :)
Wodniak 20:59 | 14.03.2017
Casa Particulares-są wszędzie, kosztują 20-30 CUC za pokój za noc za 2 osoby (czasem nawet taniej) i moim zdaniem, najlepiej ich szukać na miejscu.Co do różnych firm pośredniczących w rezerwacji: nigdy nie używałem, ale widziałem, że narzut jest ogromny. 2+ lata temu pokój w hoteliku ze śniadaniem kosztował 36 CUC; firma na Internecie ten sam pokój w tym hotelu oferowała za $139! Widziałem też podobne oferty-cóż, ktoś musi zarobić (i to dużo).
Można też ewentualnie casas particulares zarezerwować bezpośrednio, są strony na Internecie z ich telefonami/e-mail, ale ponieważ nie daje się depozytu, takie rezerwacje nie są w 100% gwarantowane.
W Varadero nigdy nie byłem; chociaż wiem, że są tam jakieś casas particulares, to nie liczyłbym na nie, tam jest ponad 50 all-inclusive resortów.
jhet 21:24 | 14.03.2017
Na pierwszy dzień pobytu muszę mieć zarezerwowany nocleg - w Varadero nic nie znalazłam, więc najpewniej pojedziemy do Havany (znalazłam Casę za 100zł za noc, czy to ok cena..?) A noclegu w Varadero na koniec wyjazdu będziemy szukać szwendając się po ulicach... Chyba inaczej się nie da. Jakby ktoś coś jeszcze, to niech pisze :)
Wodniak 21:40 | 14.03.2017
Wiem, że trzeba mieć rezerwację na pierwszą noc-ale z tego, co czytałem na Internecie, po prostu turyści pokazywali jakiś adres, gdzie się jakoby mają zatrzymać i nikt nie robił żadnego problemu-albo pokazywali jakiś wydruk z Internetu, że to jest rezerwacja... Zresztą nawet jeżeli zadzwonię do jakiejś casa i zrobię rezerwację, to co niby mam im pokazać?1 CUC = 1 dolar amerykański, toteż 100 zloty to 25 CUC, raczej normalna cena za noc (ale targować też się można).
Co do casa particulare w Varadero, poszukaj tutaj: http://www.cuba-junky.com/matanzas/varadero_casa_particular.html . Polecam też bardzo tripadvisor.com, na forach jest masę odpowiedzi na różne pytania na temat Kuby, dla mnie to naprawdę jest świetne źródło informacji. A tak na marginesie, dlaczego tak Was ciągnie do Varadero? Ja raczej unikałbym tego miejsca...
jhet 19:36 | 16.03.2017
Do Varadero samolot nas ciągnie ;) Tylko tam doloty w dobrej cenie były. Generalnie Kubę zamierzamy zwiedzać, a ostatnie 2 dni chcemy sobie zrobić lekkie na odpoczynek - a że wylatujemy z Varadero, to tam pewnie utkniemy gdzieś na plaży. Tylko właśnie nie znalazłam żadnej Casy w fajnym miejscu, a hotele drogie jak diabli. Poprzeglądam strony przez ciebie polecone, może coś się znajdzie :) Choć zawsze fajniej/raźniej jak z polecenia coś. Dzięki :)