/ / KUBA > Czy ktoś mi pomoże da namiary adresy > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Czy ktoś mi pomoże da namiary adresy

kategoria podróże po świecie

kraj Kuba

Fingertom dołączył
25.05.2017

Fingertom 11:04 | 27.05.2017

1 w Hawanie i innych miastach, gdzie mogę wypożyczyć skuter bądź motor? na tydzień lub dwa? czy jest to w miarę dostępne?

Chciałbym pożyczyć skuter na wschodzie na pare dni, oddac .Przejechac autobusem do innego miasta
w srodkowej Kubie pożyczyć skuter na parę dni .
Oddać przejechac na zachód wyspy i zrobić to samo?

2, Czy prywatnie Kubanczykom np. za pokój mogę zapłacić dolarem lub euro? czy jest to opłacalne? czy oni chcą?( słyszałem ze pokój casa p... kosztuje średnio 25 cuc ale słyszałem ze 15 s tez jest ok? prawda czy nie?
wziasc 5 10 20 ? w $ i ue ?

3, Czytałem ze można żywić sie w państwowych barach dla Kubaczykow w pesos Kubanskich. za 5 zl.?
( jak odszukiwac takie bary ? co je charakteryzuje ? logo ? napis? etc?)

4, Czytalem ze poza cygarem i rumem nie ma nic w sklepach dla kubanczykow?
( Naprawde nic nie ma , czy jednak mozna cos kupic? dla niewybrednego? np drozdzowke chleb? a moze sa
piekarnie?

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 15:41 | 27.05.2017

dobry plan podróży z ważnymi informacjami znajdziesz na tym portalu:

http://takemytrip.pl/plan-podrozy-3-kuba-ameryka

Adresy, namiary, ceny, polecam. Można do autora napisać, pewnie odpowie chętnie na szczegółowe pytania. Sama tam zamieszcam szczegółowe plany podróży z nadzieją, że się komuś przydadzą :)

alek--- dołączył
01.05.2007

alek--- 21:45 | 28.05.2017

Hej
1. Wątpię, chyba, że coś się zmieniło przez ostatnie 3 lata.
2. Można. Oni i tak cenę podają w dolarach. Ale pamiętaj, że lepiej zabrać ze sobą euro, bo za dolary płaci się w kantorach prowizję.
3. Rozglądać się. Charakteryzują się nie wyszukaną kuchnią i niskimi cenami :) I znajdują się poza szlakami turystycznymi.
4. Można kupić różne rzeczy (nie widziałam drożdżówek i chleba). Takie mydło i powidło. Piekarni nie przypominam sobie.

więcej: http://olazplecakiem.blogspot.com/p/wyprawa-2014.html

Wodniak dołączył
29.10.2015

Wodniak 22:29 | 28.05.2017

>2, Czy prywatnie Kubanczykom np. za pokój mogę zapłacić dolarem lub euro? czy jest to
>opłacalne? czy oni chcą?( słyszałem ze pokój casa p... kosztuje średnio 25 cuc ale
>słyszałem ze 15 s tez jest ok? prawda czy nie?
>wziasc 5 10 20 ? w $ i ue ?

Ja płaciłem za pokój po 25 CUC, ale raczej nie targowaliśmy się; wiem, że niektórzy płacili po 15 zależy od lokacji i sezonu. Z drugiej strony widziałem takie casas, że i za zero CUC nie chciałbym w nich nocować. Płaciłem zazwyczaj w CUC, ale pewnie dolary też wzięliby. Nota bene, w czasie ostatniej podróży napiwki dawałem używając jednodolarowych banknotów US, bo przy wymianie STRASZNIE dużo się traciło.
>
>3, Czytałem ze można żywić sie w państwowych barach dla Kubaczykow w pesos
>Kubanskich. za 5 zl.?
>( jak odszukiwac takie bary ? co je charakteryzuje ? logo ? napis? etc?)

Tak, jadłem w takich barach za dosłowne grosze, ale nie spodziewaj się za dużo. Parę przykładów: ciasteczka po 1-2 CUP, szklanka świeżego soku za 1 CUP, lody na 3 osoby za ok. 20 CUP, hamburger za 25 CUP (tzn 1 CUC), porcja obiadowa za 45 CUP, mała kawa za 1 CUP. Są już prywatne piekarnie, nawet mieszkałem raz w Camaguey w casa zaraz koła takiej piekarni/ciastkarni, zawsze stało do niej kilka osób.
>
>4, Czytalem ze poza cygarem i rumem nie ma nic w sklepach dla kubanczykow?
>( Naprawde nic nie ma , czy jednak mozna cos kupic? dla niewybrednego? np drozdzowke
>chleb? a moze sa
>piekarnie?

Obecnie w sklepach kubańskich można kupić coraz więcej rzeczy, głównie zagranicznych-ale ceny tych samych produktów, które są w sprzedaży w Kanadzie, są o wiele wyższe (m. in. z powodu cła). Osobiście poza rumem b. mało kupuję-może jakieś obrazy lub rzeźby.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl