/ / > ATAK moherowych beretow na portal > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

ATAK 34 moherowych beretow 34 na portal

kategoria podróże po świecie

[konto usuniete] dołączył
02.10.2012

[konto usuniete] 18:51 | 21.01.2013

MAM wrazenie ,ze portal PODROZNICZY chca przejac OSOBY niekoniecznie ZAINTERESOWANE podrozami.....peace !

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 23:07 | 21.01.2013

Witam wszystkich!

Przypominam, podobnie jak w wątku Uczciwość, że misją Globtroter.pl jest dostarczanie użytkownikom wirtualnej przestrzeni dla wymiany myśli, informacji i wiedzy podróżniczej - nie zostało ono powołane do do kłótni, ciągłego powracania do wyjaśnionych już spraw czy podtrzymywania konfliktów.

Przypominam także, że każdy z użytkowników poświęca swój czas na współtworzenie społeczności Globtrotera dobrowolnie i naprawdę szkoda tego cennego czasu na złośliwości i konflikty.

Polecam skupić się na podróżach, wymianie doświadczeń, poprawie swojego warsztatu fotograficznego.
Postawa pewnych osób zdecydowanie zaczyna odbiegać od celu jaki przyświecał twórcom Globtroter.pl.

Proszę o przemyślenie tego i uwzględnienie faktu, że współtworzenie społeczności nie jest obowiązkowe ....

pozdrawiam
GlobAdmin

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 23:58 | 21.01.2013

100% poparcia, szkoda czasu na p..ły, kiedy tyle ciekawych miejsc dookoła i trochę dalej ...

Heyerdal dołączył
25.03.2012

Heyerdal 00:17 | 22.01.2013

Ahoj!
Pewnie się narażę, ale - sam tytuł wątku już jest o zabarwieniu złośliwym...

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 00:58 | 22.01.2013

Zaczyna i mi się to miejsce nudzić , więcej tu artystów niż podróżników.

Bo1 dołączył
30.06.2007

Bo1 13:30 | 22.01.2013

ma prawo, ale pozwolę sobie polemizować z Twoją wypowiedzią - artysci są potrzebni, ba...nawet niezbędni, by poziom nie opadł poniżej dna... Jesteś tu długo, ja też - przypomnij sobie jakie kiedyś były wymagania co do zdjęć. Nie wiem czy był ktoś, kto odważyłby się wrzucać kilka tysięcy zdjęć - jak leci, bo nawet z takiej masy da się wybrać 50 -100 lepszych od innych. Złe zdjęcia często skutecznie mogą zniechęcić do obejrzenia jakiegoś miasta, czy państwa. Rzadko widać zdjęcia nie na temat, osobiste lub nie z wiązane z tematyką. Ńie widziałam, by ktoś wrzucał np. akty :) Dopiero dziś odnajduję prawdziwe perełki, zapomniane gdzieś w archiwum, a jednak ciągle obecne...Przyjemniej być dumnym ze "swojego" portalu... ze względu na jakość prezentowanych , niż na ilość dodanych zdjęć. Pozdrawiam :)

03.07.2010

[konto usuniete] 14:12 | 22.01.2013

Tak, ale nie można pisać uwag co do jakości zdjęcia w sposób obraźliwy, jak to nastąpiło już wiele razy w krótkim czasie.
Rzeczywiście dużo ostatnio jest zdjęć, których nie mam nawet ochoty otworzyć. Ja staram się wklejać zdjęcia ciekawe, nawet jeśli nie są artystycznej jakości. Interesujące są fotki pokazujące zwyczaje, jak ta ostatnio o "cymbergaju" :) Moim zdaniem nie powinno się np. zamieszczać kilkunastu ujęć z jednego miejsca, o tylko w trochę przesuniętym ujęciu. Ale na takie zdjęcia nikt nie reaguje, choć właściciele się żalą, że nie wzbudzają zainteresowania :)

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 14:27 | 22.01.2013

Co jest obrazliwe? Znam takich, dla ktorych juz dzwiek pierwszej gloski "n" zanim jeszcze wypowiesz slowo "nie" jest juz ogromnie obrazliwe. Rzeczowa krytyka jest powodem do absolutnej obrazy, natomiast bzdury o "swietnym" i "cudownym" zdjeciu pod czyms , co w sposob kompletnie nieprzemyslany uraga jakimkolwiek kryteriom estetyki. Akras - moze kiedys, gdy jednak nieco dojrzejesz i stac Cie bedzie na rzetelna i obiektywna ocene zrozumiesz co jest naprawde obrazliwe i jak wiele moze miec to stron. Dla mnie obrazliwe jest polecanie/niepolecanie zdjec gdy patrzy sie najpierw na autora...i mysle, ze nie tylko dla mnie.

03.07.2010

[konto usuniete] 14:39 | 22.01.2013

Fotodrab - w ostatnim twoim poście obraźliwe jest dla mnie stwierdzenie, że jestem niedojrzała, jestem nierzetelna i nieobiektywna. Z łaski swojej NIE PISZ do mnie na tym forum. Po prostu nie chcę tego!
GlobAdminko - możesz jakoś spełnić moją wielką prośbę i odseparować ode mnie użytkownika Fotodrab, który w KAŻDYM swoim wpisie, gdzie użył nicka Akras obraził mnie?
Ja już nie mogę się nigdzie tutaj wypowiedzieć, żeby zaraz nie wpisał się w/w użytkownik i mnie nie obraził...To się nazywa stalking. I jest wbrew prawu.

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 15:01 | 22.01.2013

Czy to jest wielka roznica z tym, co napisalas do Hooltayki "jak troche pozyjesz..."? :) Tak abstrachujac od tego swoja madrosc adresowalas do osoby znacznie od siebie starszej. Specjalnie napisalem w taki sposob, bo bylem pewny Twojej reakcji. To nie pierwszy raz, gdzie Twoja ocena jest az tak bardzo relatywna. No i jeszcze dwie rzeczy - wydaje mi sie, ze chyba zasluzylas juz na dugo i bardzo ciezko wypracowany tytul websajtowej skarzepyty. W tej dziedzinie nalezy Ci sie laurowy wieniec. Rzecz druga ponownie uzywasz slow, o ktorych nie masz pojecia. Stalking to nie sprzeciwianie sie wyroczni na "A" .

03.07.2010

[konto usuniete] 15:13 | 22.01.2013

Widzę, ze nie zrozumiałeś co napisałam. Więc powtarzam. NIE PISZ DO MNIE NA PORTALU GLOBA. Nie życzę sobie tego.

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 15:16 | 22.01.2013

Czy ja wygladam na zlota rybke?

Bo1 dołączył
30.06.2007

Bo1 15:42 | 22.01.2013

Zgadzam się z Tobą w kwestii wrzucania kilkunastu ujęć z jednego miejsca - to nużące dla ogladajacego, szczególnie jeśli nic nie wnoszą nowego np. zaznaczony detal architektoniczny. Zdjęcia powinny ciekawe i mieć historię...
Co do uwag, to juz przestałam być Don Kichotem, bo tu nawet najbardziej dopieszczona uwaga, podana w sposób wręcz niebywale delikatny np. gdyby dało radę, gdybym mogła zasugerować, itd...wzbudza agresję. Co jest dziwne, bo kłamstwa w stylu "cudowne" już nie... Wiem, że nie każdy ma obowiązek znać podstawy, ale to naprawdę kilka zasad, bo galeria globa to nie konkurs Wordl Press Photo. Jest darmowa Picasa, którą jest tak prosta, że nawet małpa umiałaby ją obsłużyć :) i można np. wykadrować, poprawic balans bieli, czy wyprostować zdjęcie. Wystawianie laurek nikogo nie rozwija, a rzeczowa krytyka już tak.
I druga rzecz..., z tego co tu wywnioskowałam (nie wiem czy słusznie) jesteś biologiem - nie zalewałaby Cię krew, gdyby ktoś wygadywał jakies brednie i jeszcze robił to autorytatywnie, bo mnie z pewnością tak...

03.07.2010

[konto usuniete] 16:44 | 22.01.2013

Tak jest :) Nie należy wygadywać bzdur i z biologii, i z fotografii. No i w ogóle nie należy ich wygadywać ;))))

lena13 dołączył
14.09.2010

lena13 17:32 | 22.01.2013

Arkas, jedź spokojnie na wycieczke, nie daj sobie zepsuc humoru... pozdrawiam

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 17:33 | 22.01.2013

Pojawiam się wyjątkowo szybko, wykręcam wirtualnie uszy i rozstawiam po wirtualnych kątach ;-) Wedle życzenia, niektóre osoby jak najdalej od siebie ...
Przypominam o misji serwisu: Dostarczanie użytkownikom wirtualnej przestrzeni, dla wymiany myśli, informacji i wiedzy podróżniczej.
Nie do kłótni, nie do sporów które nic nie wnoszą ...

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 16:41 | 22.01.2013

Bo - tez odnosisz wrazenie, ze sa userzy, ktorzy nie sa pewni, czy maja do czynienia z aparaatem fotograficznym, czy tez moze z kamera filmowa? Ja osobiscie nie mam nic przeciw kilkunastu ujeciom z jednego miejsca, jesli sa to ujecia naprawde dobre, a miejsce jest zupelnie nieznane. Natomiast rzecz wyglada zupelnie inaczej w przypadku fot zupelnie niezdolnych do zainteresowania widzai tak roznych od siebie , jak kadr 1 i 13 filmu nagrywanego z predkoscia 25 klatek na sekunde.
Tak w ogole to chyba zaraz przyjdzie tutaj adminka, wykreci nam uszy i rozstawi po katach. Mam tylko nadzieje, ze mnie i userke na "A" ( nie wolno mi uzywac jej imienia) postawi w katach najodleglejszych, bo inaczej to krwawe jatki beda :)
Z jednym sie z Toba Bo nie zgadzam. Jesli wystawiasz foty na publicznym websajcie i wystawiasz je do publicznego wgladu, to obowiazkiem jest wrecz zapoznanie sie z podstawami fotografii i dolozenie staran do tego, by prezentowana fotgrafia mogla zainteresowac widza.. W innym wypadku jest to (tutaj wstaw ulubione slowo userki na "A"!) widza.

Amaranta dołączył
22.01.2008

Amaranta 19:44 | 22.01.2013

Z braku czasu bardzo rzadko się tu odzywam. Często zaglądam, przeglądam zdjęcia i ogłoszenia szukając inspiracji do podróży i fotografii. Zgadzam się z Bo1, że artyści tutaj są potrzebni a tym bardziej artyści-podróżnicy. Podobnie jak Bo1 uważam, że rzeczowa krytyka rozwija. Ja osobiście jestem wdzięczna Fotodrabowi, że mu się chce zerknąć na moje zdjęcia i jeszcze napisać swoje uwagi i spostrzeżenia. Każdy na swoje dzieła patrzy w sposób bardzo pobłażliwy, jest z nimi związany emocjonalnie i bardziej je postrzega oczami wyobraźni niż jakie są w rzeczywistości. Jest to spowodowane tym, że pamiętamy moment robienia zdjęcia, atmosferę, to co wtedy czuliśmy. Wystawiając swoje zdjęcie pokazujemy je tym, których tam nie było i którzy nie czują tego co my wtedy. Dobrze jest gdy ktoś, kto się na tym zna wyrazi swoją opinię bezstronnie, odważnie i rzeczowo. Wydaję mi się, że każdy kto wystawia gdzieś swoje zdjęcia jest pasjonatem fotografii a jeśli tak to powinien dążyć do tego, żeby doskonalić swój warsztat a nie „spocząć na laurach”.

02.10.2012

[konto usuniete] 21:28 | 22.01.2013

..a gdzie "moherowe berety" , peace !

Bo1 dołączył
30.06.2007

Bo1 22:05 | 22.01.2013

Amaranto - to twoja najdłuższa wypowiedź od 5 lat ;), zresztą bardzo dobrze to ujęłaś - my robiąc zdjęcia wiemy jak było - oglądający nie..., a trzeba zrobic tak by i on mógł to poczuć i poznać... :)

Bo1 dołączył
30.06.2007

Bo1 22:01 | 22.01.2013

do Marka - odnoszę... i od 5 lat (częściej, bądź rzadziej apeluję do sumienia, by nie zadręczać "ilosciami". Każdy z nas ma tysiące zdjęć, a G. to nie zapasowy dysk, by przewalać wszystkie zdjęcia z kart jak leci...
Adminka nie przyleci, bo nie żremy się między soba tylko rozmawiamy o funkcjonowaniu portalu czyli na temat...może niekoniecznie ten na samej górze...ale powiązany :). Toż jak najbardziej o to mi chodzi... Zaczynając, mało kto ma pojecie, ale ma tu szansę czegoś się dowiedzieć...szczególnie jak jest dłużej i słucha uważnie...i nie ma co się obrażać, tylko trzeba zastanowić się co zrobić, by było lepiej... Jak tu przyszłam nie miałam nawet pojecia co to kadrowanie, a zdjęcia robiłam w trybie automatycznym. Innym tez polecam zamiast fochów...posłuchać ludzi bardziej doświadczonych. Dlatego podaję nazwy programów prostych i darmowych takich jak Picasa, Photoskype, Photostone. I proszę odrobinę zastanówcie się wrzucając...odrobinę :)

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 00:34 | 23.01.2013

Miałem rację , więcej tutaj artystów niż turystów , przykłady powyżej.
Ja głównie jestem tutaj ponieważ interesują mnie przede wszystkim ciekawe miejsca. Gdy planuję wyjazd , zbieram jak najwięcej informacji o danym miejscu , włączając zdjęcia , ale nie oczywiście te które są przesycone sztuką. Dla turysty takie zdjęcia są dobre na ścianę . Dlatego najczęściej używam Panoramio i Google Maps.
A ponieważ interesuję się miejscami i turystyką , polecam tylko takie zdjęcia z drobnymi wyjątkami.
To również nie ma nic wspólnego z pokazywaniem nudnych i wielu zdjęć z tego samego miejsca. Nie wszyscy również mają taką samą wiedzę , sprzęt , gust i doświadczenie.

Bo1 dołączył
30.06.2007

Bo1 01:35 | 23.01.2013

Nie rozumiem z czym masz problem? - Nie powiesz mi, ze najlepiej rekomendują miejsce zdjęcia przepalone, pokrzywione, urznięte w najciekawszym momencie...i to nimi się kierujesz planując sobie kolejną podróż.
Ja nawet nie jestem ani artystką, ani turystka, bo robienie zdjęć to hobby, a podróżuję bez biur, czyli jestem globtroterką. Podobnie jak koleżanka Amaranta. Fotodrab łączy bycie globtroterem z fotografią i też nigdy nie widziałam by wrzucił choć jedno zdjęcie nie na temat - chyba nie masz do niego o to pretensji, że są to zdjęcia dodatkowo piękne?
Zresztą galeria to tylko dodatek - najwiecej czasu zabiera mi korespondencja z ludźmi, dzielenie się swoimi doswiadczeniami i trasami podrózy. I pewnie większość z Was tak ma.To własnie jest ideą globtrotera. Z końcówką się zgadzam, ale zawsze mozna się trochę postarać, a dobre zdjęcie zrobić nawet telefonem, bo nie powiesz mi, że czlowiek, który daje sobie radę z podróżowaniem po świecie nie jest w stanie zapamiętać kilku "zasad".

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 03:25 | 23.01.2013

Szukam w zdjęciach głównie turystyki , konkretne - interesujące miejsca. Więc gdy np. jadę do Phuket to wiem co się spodziewać , wiem gdzie jechać i co widzieć. A tutaj wiele zdjęć można znaleźć kompletnie nudnych, nie praktycznych , właściwie nic nie pokazujących i jeszcze wiele bez opisów.To jest dla tych , którzy lubią bujać w obłokach i interesują się tylko zdjęciami a nie turystyką
Takie zdjęcia to można oglądać na Flog. I nie chodziło mi tylko o Fotodraba ale innych również.
Pokazywać miejsca to trzeba niestety umieć , niestety takich fotografów tutaj mamy nie wiele.

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 04:04 | 23.01.2013

Bo -problemem Kaczmy jest to, zeby napisac jak to ja sie nie nadaje do serwisu, a on ma we wszystkim racje. Kaczma - przegladnij wlasne foty, to pierwsza rzecz.Ile one maja wspolnego z takim bezwzglednym pokazywaniem miejsca. Krecisz strasznie i do tego sadzisz, ze inni userzy tez maja klopoty z pamiecia. Druga sprawa- to moze wreszcie dotrze do Ciebie, ze turystyka i globtroter to rozne pojecia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Polecam strone http://www.turysta.pl/ tam znajdziesz sie we wlasciwym miejscu. No i trzecia rzecz Kaczma - jestes jednym z najbardziej zawistnych userow tego serwisu. Problem z Toba polegal wlasnie na tym, ze wczesniej ci malo wymagajacy pisali ci jaki jestes swietny. Gdy znalazl sie ktos, kto wymaga wiecej i napisal, ze moze jednak nie jestes taki swietny strasznie sie obraziles i zachowujesz jak ciezarna baletnica. Czlowieku - przestan sie wreszcie nad soba uzalac, ze to sprzet nie taki, ze pelikany sa rzadkoscia, ze odmroziles sobie paluszka. Ci artysci, jak ich probujesz zlosliwie okreslac sa podroznikami, jakim Ty nigdy nie bedziesz. Docieraja w najdalsze zakatki swiata, a nawet w miejscach z milionami turystow potrafia znalezc nisze, ktora wnosi cos nowego. Globtroter.pl to nie jest przewodnik i proba narzucania swojej wizji portalu, nie majacej nic wspolnego z definicja nazwy, czy wyszczegolnionymi zalozeniami portalu jest po prostu nastepnym Twoim zalosnym epizodem. Podobnie jak wypisywanie co najmniej raz w miesiacu jaki to nudny portal. Moje wrazenie jest takie, ze jestes jego jednym z najnudniejszych userow...dokladnie takim, jak w tytule watku.

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 06:55 | 23.01.2013

"Kolego" Fotodrab -- odpisując od początku , zdjęcia te które mam w tej chwili to drobna galeria , która została. Przez te ostatnie lata więcej pokazałem miejsc niż Ci to się śni. To co mam w tej chwili to i tak nie robi wielkiej różnicy , ponieważ jest więcej tutaj artystów jak Ty niż turystów, więc jaki sens pokazywania zwłaszcza gdy wielu bardziej interesuje Bullshit .
Co do kręcenia turystyki i globtrotera to raczej Tobie się pokręciło od początku, jak myślisz dla kogo jest Globtroter jak nie turystów, może dla astronomów???! . Fakt że robisz zdjęcia podróżując , nie robi automatycznie Twoich zdjęć turystycznych , więc nie chwal się gdzie byłeś. Co do moich zdjęć to możesz te bajki tylko sobie opowiadać i odczep się od pelikanów , bo Twoje zdjęcia ptaków są żałosne , a zwłaszcza te ostatnie , będąc Tobą - tak wielkim fotografem bym wstydził się pokazać , więcej oczekiwałem po Tobie - gratulacje - " Co to ma być ??? " następne Twoje Bullshit
http://www.globtroter.pl/zdjecia/140245,australia,poludniowa,australia,adelaide,bird,attack.html

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 07:48 | 23.01.2013

To jest wlasnie post, ktory najlepiej mowi o Tobie. dziekuje! Nie potrafilbym tego lepiej ujac.

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 00:55 | 24.01.2013

Zapomniałeś o swoim poście? , Ja jestem złośliwy a Ty nie. A kto ma tyle problemów z Tobą jak nie inni na Globie. Kilku już znikło z Twojego powodu.
Naucz się szanować innych , a będziesz miał mniej problemów.
Ja również mógłbym mieć pretensję do tych, którzy Tobie przy tym zdjęciu z ptakami dali Ci " Polecam"
Więc nie ucz innych jak mają oceniać inne zdjęcia , ten system i tak nadaje się do kosza. Dzieli nas , nie łączy.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl