Forum dyskusyjne
markoo 17:36 | 04.03.2010
Myślę że admin powinien przede wszystkim zadać to pytanie ? jest w sieci coraz więcej portali o tematyce podróżniczej. Pytanie skierowane do użytkowników dlaczego właśnie ten portal wybraliście, czym różni się od innych, co Ci się w nim podoba- ło. Skoro założyłem ten wątek ja pierwszy1. z obecnych wówczas portali ten był najbardziej czytelny
2. największy nacisk stawiano na zdjęcia ( było ich najwięcej ) uczyłem się fotografii - kiedy inni bardziej obeznani w tym fachu komentowali moje fotki , uwierzcie mi nie zawsze były to miłe komentarze
3. Ogłoszenia z których skorzystałem ( trafiłem na fajnych ludzi )
tkos 18:12 | 04.03.2010
Świetny wątek markoo :)Pisałem już o tym z mojej perspektywy, ale skoro jest osobny wątek to się powtórzę:
1. Bardzo czytelny i intuicyjny układ portalu, dobry design, łatwość dodawania zdjęć, artykułów i postów
2. Sporo informacji na forum, choć brak wyszukiwania po konkretnych słowach
3. Obszerna galeria zdjęć z całego świata, choć brak możliwości zakładania oddzielnych galerii tematycznych np. z jednej wyprawy... ale też pogaduchy nie na temat pod fotkami, personalne zaczepki i ocenianie nie zdjęć tylko osób :(
4. Sporo ciekawych, kompetentnych i życzliwych ludzi, ale też wielu zwykłych zadymiarzy, klony, feniksy etc., którzy na innych portalach nie mieliby prawa bytu... no i niestety kumoterstwo :(
5. System wbrew pozorom tu działa bardzo dobrze, na NG np. o dziwo cały system to jakaś jedna wielka katastrofa (do tej pory to wersja BETA :), to samo na Oddysei - masa problemów technicznych :(... to temat na odrębny wątek
O innych sprawach z zakresu funkcjonowania portalu pisałem w wątku: Czas na zmiany na Globie.
ziutam 20:46 | 04.03.2010
Tkosiu... czy nie pomyliłeś forum? Tu piszemy o pozytywach. O tym co nas tu trzyma i co się podoba. A tymczasem u Ciebie więcej czytam na NIE.
Bo1 21:30 | 04.03.2010
1. do dziś wg mnie jest najłatwiejszy, najprostszy w obsłudze, najbardziej czytelny.2Dużo się nauczyłam oglądając zdjęcia (swoje zaczęłam wrzucać po kilku miesiącach), a od wielu użytkowników otrzymałam wiele cennych rad.
3. Jest dużo bardziej życzliwy i przyjazny - nawet dla początkujących - tu nigdy nie spotkałam się, by ktoś komuś odpowiedział - naucz się korzystać z wyszukiwarki - a na Travelbicie widziałam to kilkakrotnie - tu jest rada + ew. linki (najlepsze)
4. Tu jest więcej globtroterów ....na innych osób aspirujących do miana "Podróżnika" - choć doświadczeń nie zawsze dużo.
5.Komentarze - można jak na dłoni obejrzeć przekrój ludzkich charakterów, bo w sytuacjach stresogennych (na wyjazdach jest sporo) i konfliktów, ludziom spadają maski - na forum tego nie widać aż tak bardzo, bo tu raczej porady i wymiana info.
6.Brak moderatora - to wyższy stopień rozwoju emocjonalnej osobowości użytkownika i dowód zaufania w to, że potrafimy "się zachować" - niestety nie wszyscy dorośli. Istnienie M. przypomina istnienie cenzury a co za tym idzie - rozwój wazeliniarstwa i donosicielstwa. Ci którzy posiadają odwagę cywilną załatwiają sprawy jawnie, nie szepcząc "na uszko" .
7Znajomości stąd przeniosłam do reala - z niektórymi jeżdżę, z niektórymi może pojadę - wspniali ludzie :).
8. Więcej grzechów nie pamiętam....jak sobie przypomnę itd... - w każdym razie - mimo wszystko - ZOSTAJĘ.
ziutam 21:52 | 04.03.2010
Pięknie to ujęłaś Bo.Ja przyznaję, nie znam innych portali. Ani podróżniczych ani innych (nk zna każdy). I bardzo cieszę się, że swoją uwagę zwróciłam na Globka o daje mi bardzo dużo.
Poza oczywiście tym co wymieniłą Bo najbardziej cenię sobie:
To że zawsze ktoś czuwa. O jakiej porze dnia nie zrobię wpisu - niemal od ręki jest reakcja (teraz już nie tak szybko bo KOGOŚ tu brak),
Że nawet na banalne pytanie o technikę czy sprzęt dostanę fachową (a jeśli nie skumam) lub łopatologiczną poradę,
Że ludzie pokazują nie tylko wielki świat ale i to co mam całkiem blisko... za rogiem tylko o tym nie wiedziałam,
... i głównie to, że miło i wesoło spędzam tu wieczory na pogaduszkach o bzdetach z niesamowitymi ludźmi, że rozśmieszają mnie i ja czasem mogę kogoś rozbawić (chyba)
I że poznałam tych ludzi w realu i nigdy nie zapomnę tego spotkania (przepraszam za tremę która mnie w Krakowie spraliżowała)....
I za to że nauczyli mnie tak wiele. Sprawili, że sprawiłam sobie kawałek sprzętu i zakochałam się w fotografii.....
chcę się więcej nauczyć i chcę bardziej Ich poznawać więc proszę NIE NISZCZCIE tego.
Jak .... opuści mnie smutek to przypomnę sobie więcej....
Amaranta 22:40 | 04.03.2010
Dobre pytanie markoo! Myślę, że w pewnej części dzięki Tobie i Tobie podobnym użytkownikom. Pamiętam, że gdy ja dołączyłam do Globtrotera to byłeś dość aktywny. Wiele razy pisałeś, że poznałeś na Globie ludzi, z którymi podróżujesz. Bardzo chciałam też kogoś takiego spotkać. No i spełniło się. Co prawda jest to 1 "ludź" ale nie o ilość chodzi ale o jakość :-)Dodatkowo nauczyłam się inaczej oglądać zdjęcia. Kiedyś musiały być tylko ostre i kolorowe. Teraz to już dla mnie za mało.
Fotografem w dalszym ciągu nie jestem ale uważam, że poczyniłam w tym temacie postępy - oczywiście dzięki merytorycznym uwagom.
Muszę Cię też przeprosić za zbyt niskie oceny przy Twojej "weneckiej" serii. Wiele razy potem wracałam do tych zdjęć i żałowałam, że postawiłam Ci za dużo 4 (ale to były moje początki).
markoo 09:44 | 05.03.2010
Amatanta - nigdy nie miałem za złe jak Ktoś wstawiał mi niższe oceny ( notabene Cichy pojechał mi dużo lepiej z niskimi ocenami ;) Cieszy mnie jednak to że ktoś zapamiętał choć trochę z moich fotek. ja też się uczyłem i zaczynałem miedzy innymi na globtroterze, a można to było zauważyć patrząc na historię zdjęć od pierwszych do ostatnich. Uwagi były celne i podobnie jak Ty na początku zdjęcie musiało dla mnie mieć kontrast, być ostre i kolorowe. Teraz spoglądam na to też inaczej , więc może patrzmy na zdjęcia innych tych początkujących z lekkim przymrużeniem oka. A admina możemy poprosić o wprowadzenie zmniejszenia ilości wstawianych zdjęć na globie.
nikto2 10:47 | 05.03.2010
markoo jeżeli faktycznie ci pojechałem po zdjęciach to chyba musiało mi rozum trochę zaćmić zresztą chyba nadal mam te zaćmienia że wdaje się w jakieś pyskówki zamiast lepiej spożytkować ten czas :) Ale bardzo przepraszam za te oceny, twoje zdjęcia uważam za jedne z ciekawszych jeszcze raz very very sorry :)))
usunięty/nieznany 10:57 | 05.03.2010
1 0 portal jest przyjazny, łatwy w obsłudze dla nowego użytkownika2 Skupiony wokół zdjęć
3 Ludzie - poznałem wiele ciekawych osób, ciekawe też sa różnice charakterów - widać wszystko jak na dłoni
4 Prace i komentarze dobrych fotografów wiele dają - choćby pozwalają mieć dystans do własnej, radosnej twórczości
5 Co do porad - ja akurat tu zbyt wiele nie skorzystałem, ale też ich za bardzo akurat na globie nie szukałem
6 Poza tym w moim przypadku - przyzwyczajenie przez zasiedzienie :):)
Pozdrowionka
solange03 15:03 | 06.03.2010
dlaczego Globtroter??? przygotowujac sie do wyprawy i szukajac roznych potrzebnych informacji -zapisalam sie na rozne portale podroznicze ,ale ...... zlapalam sie na tym ,ze to wlasnie na Glob-ie zostalam .Moze nie jestem zbyt aktywna .Lubie zagladac w galerie i oko mi bileje jak widze piekne zdjecia ...... co mnie motywuje tym bardziej do udoskonalenia swoich zdjec.....a raczej sztuki robienia zdjec ....Jestem tu zbyt krotko ,zeby miec juz wyrobione zdanie o portalu ,ale napewno jest praktycznym portalem ,latwo znalesc info ....przede wszystkim mam wielka nadzieje ,ze tak jak wielu z Was, tez bede mogla wyjechac na kolejna wyprawe ,z ludzmi ktorych byc moze tu poznam ...BYLOBY FAJNIE